Už vairavimą neblaiviam klientas ištesintas

Kliento atžvilgiu 2021 m. spalio mėn. nustatytas 0,42 prom. neblaivumo laipsnis, įvertinus jau pritaikytą 0,01 prom. paklaidą. Dėl to, 2021 m. lapkričio mėn. policija patraukė klientė administracinėn atsakomybėn pagal ANK 422 str. 5 d. ir skyrė jam 800 Eur baudą, teisės vairuoti atėmimą 12-kai mėn.

Nesutinkant su tokiu policijos nutarimu, teismui dėl jo paduotas skundas. Šiuo skundu buvo iškelta abejonė, ar alkotesterio paklaida išties yra tik 0,01 prom., kadangi policijos protokole nurodytu tokiu pat alkotesterio neblaivumas buvo tikrinamas ir kitiems mūsų klientams, kuriems taikyta paklaida jau būdavo ir 0,017 prom. Dėl to, teismo paprašyta išreikalauti iš policijos naudoto alkotesterio patikros sertifikatą, kuriame atsispindi tiksli alkotesterio paklaida. Toks prašymas išreikštas dėl to, kad pasitvirtinus prielaidoms, jog ir šio kliento atžvilgiu nustatytam neblaivumui turi būti taikyta 0,017 prom. neblaivumo paklaida, jo neblaivumas būtų tik 0,403 prom., o tai jau leistų teigti, kad klientas ANK 422 str. 5 d. numatyto administracinio nusižengimo išvis nepadarė, kadangi atsakomybė pagal ANK 422 str. 5 d. kyla tik nuo 0,41 prom.

Iki tol, kol policija pateikė atsiliepimą į skundą, Lietuvos Aukščiausiasis Teismas priėmė nutartį ir išaiškino, kad pagal ANK 422 str. 5 d. atsakomybė asmenims išties kyla tik tuomet, kai jų neblaivumas yra 0,41 prom. ir daugiau. Be to, išaiškinta, kad neblaivumo rezultatai negali būti apvalinami, pavyzdžiui, iš 0,409 į 0,41 prom.

Policijai susipažinus su mūsų skundu, taip remiantis Lietuvos Aukščiausiojo Teismo praktika, nebeliko nieko kito kaip tik pripažinti, kad šio kliento atžvilgiu naudoto alkotesterio paklaida yra ne 0,01 prom. kaip nurodyta protokole, o 0,017 prom. Atsižvelgiant į tai, pati policija pripažino, kad klientas atsakomybėn patrauktas nepagrįstai ir byla jo atžvilgiu turi būti nutraukta.

Teismas, susipažinęs su skundu, taip pat su policijos atsiliepimu, bylą kliento atžvilgiu nutraukė ir pripažino, kad jis jokio administracinio nusižengimo nepadarė – jam grąžinta visa 800 Eur bauda, taip pat panaikintas teisės vairuoti atėmimas.